terras 01
Huis ten Bosch zeventiende plaats in Terras Top 100

07 juli 2022

Topterras in Chaam: 'Liever gasten wegsturen, dan ze slecht bedienen'

Natuurlijk wiebelen de terrastafels en -stoelen niet. Alles is hier zo degelijk dat er niet eens één viltje onder de poten hoeft. Ook waaien de parasols niet om bij een flinke bries en is alles uiteraard spic en span.

Geen wonder zou je zeggen dat het karaktervolle terras van Huis ten Bosch in Chaam op een eervolle zeventiendeplaats staat in de deze week gepresenteerde Terras Top 100 van Nederland (2022). Daarmee is het volgens het organiserende vakblad Misset Horeca het op één na beste terras in Noord-Brabant, één plekje achter De Linde in Reek.

Meer nodig dan goed meubilair
Bij die professionele erkening komt veel meer kijken dan stevig meubilair alleen, weten eigenaren Michiel de Jager (49) en zijn vrouw Samantha van Nispen (41). Ze zijn dolblij met hun score. In voorgande edities eindigde hun terras aan de Bredaseweg landelijk al als nummer 33, 24 en 22. "In 2018 haalden we zelfs de zevende plek. Dat jaar waren we de beste van Brabant", vertelt kok De Jager met gepaste trots.
Nederlanders zijn dol op (horeca)lijstjes en wedstrijden, zoals restaurantgidsen en de verkiezing van het beste café. De Terras Top 100, waarin dit jaar negen Brabantse bedrijven terechtkwamen van de 32 deelnemers uit de provincie, genereert veel positieve publiciteit. De Jager: "Je hoopt natuurlijk dat je meer klanten trekt, maar meedoen is veel belangrijker. In de juryrapporten staat wat je goed én fout doet. Daar leer je ontzettend veel van. En deelnemen is veel goedkoper dan een duur adviesbureau inhuren!"

'Toen ging ik me toch op mijn bek'
Dat de competitie een harde leerschool kan zijn, ondervond de eigenaar/kok in het eerste jaar dat hij zich had ingeschreven. "Toen ging ik me toch op mijn bek! Serveerde ik uitgerekend bij de mystery guest heel losjes een fles en een glas. Uit de hand. Helemaal fout! Die moet je netjes op een dienblad aan tafel brengen. Dat jaar stonden we dus niet in de top 100."
De kok kan er nu om lachen. Op de vraag waarom het Chaamse terras nu wel hoog is geëindigd, lacht hij opnieuw, dit keer wijzend naar zijn vrouw Samantha en hun enige vaste personeelslid, May Verkooijenm (61): "zij zjin onze sterkste troeven!"

'Gasten waarderen de herkenning'
De vrouwen doen de bediening die zwaar meeweegt bij de beoordeling door de vakjury. "Zij weten na één bezoek van iedereen wat ze graag eten en drinken. Dat vinden gasten fijn, dat waarderen ze, die herkenning. Dat maakt het ook echt persoonlijk",roemt De Jager het damesteam.
Overdrijven is echter ook een vak, zeker als het gaat om kwetsbare begrippen als gastvrijheid en beleving, weet Van Nispen. "Een leuk gesprekje is heel fijn, maar je proeft al snel of een gast op een praatje zit te wachten of niet." Terrasen gebouw hebben een speelse, karakteristieke uitstraling die naadloos bij het concept aansluit. Huis ten Bosch werd een pannenkoekenhuis toen het echtpaar hier in 2012 begon. De Jager "maar we hebben de kaart uitgebreid mt bijvoorbeeld kipsaté, zalm, salades, uitsmijters en een twaalf uurtje. In elk gezelschap is er wel iemand die geen pannenkoeken wil. En je wilt iedereen tevreden stellen."

Soms toch met z'n tweeën
Net als andere horecaaken zit ook de Chaamse uitspanning te springen om meer personeel: "mensen ophalen aan de ingang, ze begeleiden naar hun tafel, uitleg geven en niet laten wachten als de glazen leeg zijn", duidt Samantha het belangrijke werk. Het ondernemerspaar is dan ook maar wat blij dat het vorig jaar May Verkooijen aan het team kon toevoegen. "ik werkte in een sportkantine, maar die lag door corona stil. Van volle bladen bier naar gerechten uitserveren, dat is even anders, maar leuk en afwisselend. En geen dronken voetbalhumor meer, haha." Soms staat het echtpaar er toch met zijn tweeën voor. Michiel: "Als het dan erg druk is, sturen we wel eens gasten weg, met excuses en consumptiebonnen voor een volgend bezoek. Dat doen we liever dan ze slecht bedienen.

Bron: BN de Stem, Stad en Streek, donderdag 7 juli 2022

Overzicht

Partners

Openingstijden

 Snel naar

Contact

maandag gesloten   Menukaart Bredaseweg 72
dinsdag gesloten   Kinderfeestjes 4861 TD  CHAAM
woensdag 11:00 - 20:00  Wandelen 0161 - 49 12 75
donderdag 11:00 - 20:00   Fietsen info@huistenboschchaam.nl 
vrijdag 11:00 - 20:00   Legendetochten  
zaterdag 11:00 - 20:00  Nieuws Reserveren
zondag 10:30 - 20:00   Disclaimer