IMG_3783 (2)-2
Proefplaatsing: dat zouden meer werkgevers moeten doen!

25 oktober 2021

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt nog steeds voor de proefplaatsing waarbij werknemers maximaal twee maanden met behoud van uitkering 'op proef' aan de slag gaan bij een nieuwe werkgever. Ontstaat er een 'klik' dan gaat de oefenfase over in een arbeidscontract van minimaal zes maanden. Zo ging dat ook bij de 60-jarige May Verkooijen uit Ulvenhout. Een nieuwe baan vinden op haar leeftijd was moeilijker en spannender dan gedacht. Een proefplaatsing bij familierestaurant Huis ten Bosch in Chaam bracht uitkomst.

Baan kwijt door coronacrisis
May Verkooijen stond 23 jaar lang in de kantine van sportcentrum Jeugdland in Ulvenhout. Ze was er naar eigen zeggen 'compleet vastgeroest'. Toch was ze het nog lang niet beu op haar vertrouwde werkplek. Tot corona roet in het eten gooide. Ze verloor haar baan maar had absoluut geen zin om thuis te gaan zitten. Wat nu? Een overstap naar de horeca leek logisch. Barwerk, een biertje tappen en een bitterbal serveren. Daar draaide ze haar hand niet voor om. Maar werken in een restaurant, dat was letterlijk andere koek. Na talloze sollicitaties en afwijzingen viel haar oog op een vacature bij het gezellige pannenkoekenrestaurant aan de Bredaseweg. May waagde de gok maar twijfelde hardop. Ze had er beste 'een beetje schrik van', zo laat ze in onvervalste Vlaamse tongval weten.

Proefplaatsing via WSP West-Brabant
Haar dochter, die HR-adviseur is bij een zorginstelling, wees haar op de mogelijkheid van een proefplaatsing. Op die manier zou May kunnen ontdekken of de baan bij haar past. Ze informeerde bij UWV en kwam terecht bij het WerkgeversServicepunt, in de persoon van werkgeversadviseur Priscilla Scheffelaar. De contacten met het restaurant waren snel gelegd. Eigenaren Michiel de Jager en Samanthe van Nispen reageerden meteen enthousiast. Ook al wisten ze in eerste instantie niet wat een proefplaatsing inhield. en dat het behalve voor de werknemer ook voordelen oplevert voor de werkgever: "je loopt geen risico. Ook niet financieel want je hoeft geen loon te betalen. Dat is een leuke bijkomstigheid." 

Horeca schreeuwt om personeel
De keuze voor de 60-jarige May is opvallend. De horeca staat doorgaans niet te springen om ouder personeel in dienst te nemen. Het is hard werken en vaak lange dagen maken. Ondernemers kiezen liever voor jong personeel. Maar juist nu de economie na de lockdown weer volledig op gang komt schreeuwt de horeca om personeel. Vooral de vacatures in de weekenden zijn nauwelijks op te vullen. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om anders naar personeel te kijken. Precies dat deden Michiel en Samantha toen May bij hen aanklopte. En dat pakte verrassend goed uit.

Leeftijd kan ook een plus zijn
De restauranteigenaren ontdekten in eigen huis dat leeftijd ook een plus kan zijn: "Op de dagen dat May werkt maakt ze het verschil. Ze brengt een totaal andere energie in het bedrijf. Een meisje van 17 is misschien sneller met bedienen. Maar dat is niet het belangrijkste. Levenservaring telt ook mee. Veel mensen komen naar de horeca omdat ze om een praatje verlegen zitten. May kent ontzettend veel mensen en kan met iedereen een gesprek voeren. Daar gaat het om. Wat breng je als persoon mee? In het geval van May is dat heel veel!"

De 60-jarige Ulvenhoutse heeft het inmiddels uitstekend naar haar zin bij Huis ten Bosch: "Het is hier echt leuk werken. Ik hoef geen naaldhakjes of nette kleding aan. De gasten - ik mag geen klanten zeggen, grapt ze met een knipoog naar haar baas - zijn heel divers. Gezinnetjes die een pannenkoek komen eten, wat oudere mensen op de fiets. Heel gezellig." Een proefplaatsing kan ze iedereen aanraden. Het doemscenario dat ze voor ogen had bij een nieuwe baan bleef uit: "Ik dacht: straks ben ik daar een maand bezig en dan vinden ze me niks. Dan gooien ze me er weer uit. En moet ik weer naar het UWV. Doordat ik twee maanden kon oefenen hoefde ik daar helemaal niet bang voor te zijn.

Proefplaatsing vaker inzetten
Ook Michiel de Jager van Huis ten Bosch is enthousiast over de proefplaatsing. Het is zo goed bevallen dat hij er zeker vaker gebruik van wil maken: "Sterker nog. ik heb al een mail naar UWV gestuurd om meer mensen onze kant op te sturen. Ongeacht de leeftijd. Het is niet zo dat ik op zoek ben naar een tweede May. Maar wij denken niet: zo jong mogelijk want dat is zo goedkoop mogelijk. Daar zijn we altijd al anders in geweest. Als er een klik is dan zijn we bereid om meer te betalen. Dan maakt het echt niet uit hoe oud iemand is. "De ervaring en met UWV krijgt wat hem betreft ook een vervolg door de positieve ervaring met het WerkgeversServicepunt West-Brabant: "De deskundige begeleiding door Priscille hebben we als heel prettig ervaren. Ze luistert goed en heeft oog voor onze wensen. Dat is heel belangrijk.

Onbekend maakt onbemind
Opvallend in het verhaal is dat de werknemer in dit geval zelf ging informeren bij UWV naar een proefplaatsing. En dat de werkgever in kwestie ook niet op de hoogte was van de mogelijkheid om het instrument in te zetten. Onbekend maakt kennelijk onbemind. "Inderdaad. en dat is heel jammer," moet werkgeversadviseur Priscilla Scheffelaar bekennen. "Inmiddels ben ik wel gewend aan dit soort reacties. Des te meer reden om de voorziening vaker ter sprake te brengen. Niet alleen door UWV, maar juist ook door ondernemers onder elkaar. Deze ervaringen zijn het delen waard. Zeker nu er zoveel vacatures open staan - niet alleen in de horeca. Het is laagdrempelig en heeft voordelen voor beide partijen." Een proefplaatsing: dat zouden meer werkgevers moeten doen!

Vlnr: Michiel de Jager, May Verkooijen en Samantha van Nispen

Bron: Werkgevers Servicepunt West-Brabant

 

 

 

 

Overzicht

Partners

Openingstijden

 Snel naar

Contact

maandag gesloten   Menukaart Bredaseweg 72
dinsdag gesloten   Kinderfeestjes 4861 TD  CHAAM
woensdag 11:00 - 20:00  Wandelen 0161 - 49 12 75
donderdag 11:00 - 20:00   Fietsen info@huistenboschchaam.nl 
vrijdag 11:00 - 20:00   Legendetochten  
zaterdag 11:00 - 20:00  Nieuws Reserveren
zondag 10:30 - 20:00   Disclaimer